Головна Керівництво Структура РУО Фотогалерея Архів

    ЗАКЛАДИ ОСВІТИ
  
    СТРУКТУРА РУО
  

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ
Положення про управління освіти
ЕЛЕКТРОННІ ПІДРУЧНИКИ
В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
ПРИЙОМ ДО 1-х і 10-х КЛАСІВ
ОСВІТЯНСЬКИЙ ДОВІДНИК
БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ
Очищення влади
Державна підсумкова атестація
Досвід роботи
УЧИТЕЛЬ РОКУ
Методичні рекомендації
МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК
ОЛІМПІАДИ
Атестація, сертифікація педагогічних працівників
ЗНО - НМТ
Запобігання і протидія корупції
ОСВІТА ГОЛОСІЄВО В ЗМІ
ДОШКІЛЬНА ОСВІТА
Електронна адреса для підтвердження батьками пільг в СЕЗ ЗДО
Система електронного запису СЕЗ ЗДО
Шкільна бібліотека
Державні закупівлі
Вакансії
ФІЗКУЛЬТУРА І СПОРТ
Інклюзивно-ресурсний центр

    Новини
    Новини закладів освіти
    Заклади освіти в Інтернет
    Оголошення
    Фотогалерея

    Банери
   Авторизація Вхід для користувачів
Логін:    
Пароль:    
   
     Контакти:
Поштова адреса:
м.Київ,
пр-т. Голосіївський, 118-Б
Тел.: +38(044) 257-12-57
golosiivruo_golos@kmda.gov.ua

Голосіївська районна у місті Києві державна адміністрація

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України - Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки, молоді та спорту

Центр освітніх інновацій та моніторингу

Протодія булінгу

Децентралізація

Освітня карта Києва

ЦПРПП

Пункт незламності

Офіційний портал органів виконавчої влади України

Інститут післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка

Офіційний веб-портал Київської міської влади

Український центр оцінювання якості освіти






23/08/2023  |  ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ !
ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ !
ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ !

Ще до християнізації Русі жовто-блакитні барви символізували Київську Державу. Майже всі герби міст Київщини й України обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького виробляли з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносили хрест, зорі, зброю, постаті святих.

Утвердження синьо-жовтого поєднання як українських національних кольорів відбулося під час європейської «весни народів». Уперше такий прапор замайорів у червні 1848 року на міській ратуші Львова. Відтоді полотнища в національних кольорах використовували під час Шевченківських та інших свят на Галичині, Буковині та Закарпатті.

На Наддніпрянщині це стало можливим після революції 1905–1907 років. Із падінням царату ті барви були вже загальновизнаною українською символікою. 25 березня 1917 року під синьо-жовтими прапорами відбулася 25-тисячна маніфестація солдатів-українців і студентської молоді в Петрограді (Санкт-Петербурзі), а 29 березня в Києві під час Свята свободи українські солдати йшли окремою колоною під національними прапорами.

31 березня учасники Українських зборів у Чернігові встановили український прапор і виконали «Ще не вмерла Україна». 1 квітня в Києві з ініціативи Центральної Ради відбулася понад 100-тисячна маніфестація, на якій тисячі солдатів-українців Київського гарнізону несли синьо-жовті знамена з написами: «Вільна Україна», «Вічна пам’ять борцям за волю», «Війна до перемоги». У Харкові, Полтаві, Катеринославі та інших містах України і за її межами відбулися подібні акції під синьо-жовтими прапорами. Влітку 1917-го під цим прапором вирушав на фронт перший український підрозділ – полк імені гетьмана Богдана Хмельницького. Тоді ж частина кораблів Чорноморського флоту підняла українські прапори. Вперше – на есмінці «Завидний» з ініціативи керівника української ради корабля Івана Прокоповича.

Офіційно стяг затвердили 27 січня 1918 року в Тимчасовому законі про флот УНР. 29 квітня на есмінцях і лінкорах, що базувалися у Севастополі, підняли українські прапори. Флагманський корабель «Георгій Побідоносець» подав сигнал про підняття стяга над українським Чорноморським флотом. 

За гетьмана Павла Скоропадського на блакитно-жовтій основі формувалися різні службові штандарти. 16 липня гетьман затвердив військовий прапор Української Держави. 13 листопада 1918 року Українська Національна Рада у Львові проголосила державним прапором Західно-Української Народної Республіки синьо-жовтий стяг. За УНР Директорії також використовувався прапор у синьо-жовтих барвах.

Окупувавши Україну, більшовики карали за синьо-жовтий.

На Підкарпатській Русі, яка увійшла до Чехословаччини, 20 березня 1920 року ухвалено крайовий синьо-жовтий прапор. У 1934-му чехословацька влада заборонила використовувати його. 15 березня 1939 року Сойм Карпатської України в Хусті затвердив синьо-жовтий прапор Карпатської України.

Українська військова організація та її наступниця Організація українських націоналістів також використовували національний прапор. Скажімо, в листопаді 1928 року українські активісти вивісили його із написом «УВО» до 10-річчя Листопадового чину у Львові над собором святого Юра. На початку 1930-х років з’явився гімн ОУН зі словами: «Під синьо-жовтим прапором свободи з’єднаєм весь великий нарід свій». У квітні 1941-го Другий великий збір ОУН (б) визнав синьо-жовтий прапор національним державним українським прапором. 

У другій половині ХХ століття синьо-жовтий пройшов шлях народного визнання та юридичного оформлення. Були поодинокі спроби піднести український прапор. 1 травня 1966 року над будинком Київського інституту народного господарства у Києві (нині Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана) замість червоного прапора зранку височів синьо-жовтий. Георгій Москаленко (студент вечірнього відділення наргоспу) та Віктор Кукса (робітник), які це зробили, планували викликати неабиякий резонанс – прапор мали побачити студенти і робітники заводу «Більшовик», що зранку збиратимуться в колони на першотравневу демонстрацію. Через 9 місяців КГБ знайшов сміливців. Вони отримали відповідно 3 та 2 роки таборів суворого режиму.

22 січня 1973-го в Чорткові на Тернопільщині Володимир Мармус із вісьмома товаришами вивісив 4 національні прапори. 26 квітня 1989-го у Львові під українським прапором відбувся мітинг пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, а 22 травня того ж року – Шевченківське свято в Києві. 23 березня 1990 року він з’явився над Тернопільською міськрадою; 3 квітня – над Львівською ратушею; 24 липня – урочисто піднятий над Київською міською радою.

4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. 28 січня 1992 року Державний Прапор України затверджений Верховною Радою України. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини до довжини 2:3. Державний Прапор як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/serpen/23/den-derzhavnogo-prapora-ukrayiny


Актуальні новини | Архів новин




    Привітання

СЛАВА УКРАЇНІ!  ГЕРОЯМ СЛАВА!


Управління освіти >>>    

    Пошук по сайту
   
   

Facebook
Telegram
Сайти НЗ району

Facebook сторінки закладів освіти

Сучасні заклади освіти

Нова українська школа

Освітній портал. Педагогічна преса.

Укриття/Сховища

Громадська організація «Ла Страда-Україна

Календар пам'ятних дат на 2023 рік

© 2023. Інформаційна підтримка IT-SOURCE